El Sanatları

ANA SAYFA

LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


EL SANATLARI

SÖZ


       1. Programın amaçları ve avantajları


       Amaç: El Sanatları  programı; izleyeceği programlarla gelişme ve kalkınmanın temel öğesi ve güç kaynağı olan insan gücü alanında iş piyasasının gerektirdiği mesleki yeterlikleri kazanmış, verimlilik ilkesini kavrayan, ilgili sektör gelişmelerine uyum sağlayacak, araştırmacı, işbirlikçi ve problem çözücü elemanlar olarak yetiştirmek.


       Avantajlar: Ülkenin ihtiyaç duyduğu bilim ve teknolojideki hızlı değişme ve gelişmelere ayak uydurabilmesi için gerekli tasarım ilke ve üretim bilgilerine sahip, iş kalitesi ve hızını yükseltebilecek düzeyde El Sanatları Tasarımcısı yetiştirilecektir. El Sanatlarını yurt içinde ve yurt dışında tanıtılmasını sağlamak amacına yönelik % 25 oranında seçmeli dersler ile Nakış, Dokuma ve Örgü, Takı, Deri, Bebek-Oyuncak, Yapma Çiçek ve Çiçek Düzenleme tasarımında uzmanlaşma sağlanacaktır.


       Bu programdan piyasanın gerektirdiği yeterliliklere sahip farklı uzmanlık alanlarında yetiştirilmiş mezunların tamamının sektöre kazandırılması büyük bir avantajdır. Böylelikle sonraki dönemlerde mezun olan öğrencilerin istihdamlarının daha rahat sağlanacağı ve Sanat ve Tasarım Fakültesinin tercih edilen bir kurumlar arasında yerini alacağı düşünülmektedir.


       Yurt dışı ve yurt içi eğitim kurumları ile akreditasyonun sağlanması, uzmanlık alanlarının çeşitli olmasından dolayı tek fakülte özelliğine sahip olması, her orta öğretim kurumundan yetenek sınavı ile öğrenci alabilmesi diğer önemli avantajlar asarında yer almaktadır.


       Teknoloji ve buna bağlı olarak endüstrideki gelişmeler üretim yöntemlerini, kullanılan araç- gereçleri ve iş gücü niteliklerini hızla değiştirmektedir.


       Sanayide yer alan işletmeler, üretim sürecinde kullanılan makine ve donanımlarını üretimi arttırıcı teknolojik gelişmelere uygun olarak yenilemektedir. Toplumların bu sanayileşme süreci, eğitim sistemlerini etkilemekte ve gelişen teknolojiyi kullanma ve nitelikli insan gücü yetiştirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle program geliştirme ve uygulama aşamasında kurum ve ilgili sektör arasında düzenli olarak ilişkiler kurulması, görüş alınması ve iş birliği içinde çalışılması sağlanacaktır.  Öğrencilerin sanayi deneyimi kazanması için işyeri deneyimine gönderilmesi, eğitim kurumları ile işbirliği hususundaki görüşlerinin belirlenmesi yapılacak ve mezunların takibi sağlanacaktır. Bu işbirliği sonucunda ilerleyen dönemlerde program içeriklerinde gerekli iyileştirmelerin yapılmasına olanak sağlayacaktır.


       Aynı zamanda yetiştirilecek olan El Sanatları tasarımcıları ilgili sektöre desen tasarımları hazırlayacak ve bu tasarımlar ile geleneksel tarihi dokunun özelliklerini koruyarak gelişmelere katkıda bulunacaklardır. Böylece planlanan uzmanlık alanları endüstrileşmenin yanı sıra geleneksel kültürümüzün korunması ve tanıtılıp yaygınlaşmasında büyük önem taşıyacaktır. Programın uygulamaya konulmasıyla el sanatlarını taklit ve kopyadan kurtararak aslına uygun biçimde yaşatılması ve geliştirilmesi de sağlanacaktır.


       2. Programın teknolojik gelişmeler içerisindeki yeri


       El Sanatları  Bölümü altında açılacak olan bu programla Dokuma-Örgü, Takı, Nakış, Deri, Çiçek, Bebek-Oyuncak Tasarımcılarının kültürel bilgi birikimi, teknolojik alt yapı ve sanat anlayışıyla yetiştirilmesi sağlanacaktır. Bu programda yetiştirilecek El Sanatları Tasarımı öğrencilerinin yurtdışı öğretim kurumlarında lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim alabilmesi için ders adları ve içerikleri akredite edilecektir. Bu sayede,   öğrencinin kendi alanına yönelik vizyona sahip olabilmesi de sağlanacaktır. Kurumlar arası çalıştaylar, teknik ve inceleme gezileri ile hem öğrencinin hem de akademik kadronun gelişmesi ve sektördeki güncel gelişmeleri takip etmesi mümkün olacaktır. Bu programda Sektör deneyimi çok önemsendiğinden, mezun olacak öğrencinin sektörde kendini göstermesi ve piyasada kabul görmesi sağlanmış olacaktır.


       Özellikle turizm sektörünün önemli bir alanını oluşturan el sanatlarının Sanat ve Tasarım Fakültesi içerisinde bir bölüm olarak yer alması, değişik alanlarda uzmanların yetiştirilmesiyle ülke turizminin geliştirilmesi, ürünlerin yurt içi ve dışında tanıtılması, fuar ve sergilere yönelik katılımların sağlanması, toplumun üretici duruma getirilerek aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunulması açısından da başarılı olacağı düşünülmektedir. Aynı zamanda bölgesel hammaddelerin ve yöresel el sanatlarını değerlendirilmesi sağlanacak, ulusal ve uluslar arası projelerin gerçekleştirilmesi düşünülmektedir.


       3. Programdan mezun olacakların istihdam alanları


       Programdan mezun olanların EL SANATLARI TASARIMCISI olması öngörülmektedir.


       Programda eğitim gören öğrenciler:


       1. El dokumalarına yönelik üretim yapan işletmelerinin Dokuma, Örme, Baskı ve Desen Tasarım Departmanlarında, Müşteri temsilciliklerinde, AR-GE birimlerinde tasarımcı ve uzman, El ve endüstriyel nakışa yönelik üretim yapan işletmelerinin Tasarım Departmanlarında, Müşteri temsilciliklerinde, AR-GE birimlerinde tasarımcı ve uzman, Takıya yönelik üretim yapan işletmelerinin Tasarım Departmanlarında, Müşteri temsilciliklerinde, AR-GE birimlerinde tasarımcı ve uzman, Deri ürünlere yönelik üretim yapan işletmelerinin Tasarım Departmanlarında, Müşteri temsilciliklerinde, AR-GE birimlerinde tasarımcı ve uzman, Bebek ve oyuncak yönelik üretim yapan işletmelerinin Tasarım Departmanlarında, Müşteri temsilciliklerinde, AR-GE birimlerinde tasarımcı ve uzman, Yapma çiçeğe ve nikâh şekeri, gelinlik üretimi yapan işletmelerinin Tasarım Departmanlarında, Müşteri temsilciliklerinde, AR-GE birimlerinde tasarımcı ve uzman,


       2. Geleneksel Dokuma, Örme, Nakış, Takı, Deri, Bebek-Oyuncak ve Yapma Çiçek alanlarında Kamu ve Özel Kurum ve Kuruluşlarda tasarımcı, danışman,


       3. Öğretmenlik mesleğini seçmek isteyen öğrencilerin eğitim fakültelerinden formasyon derslerini alarak Milli Eğitim Bakanlığının örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğretmen olarak görev alabilirler.


       4. Sektörle yapılan karşılıklı görüşme ve uygulanan anketlerden elde edilen verilerden piyasaya sürülen ürünlerin desenlerinin tasarımında ve kaliteli ürün oluşturulmasında sorun yaşadıkları anlaşılmıştır. Teknolojik açıdan en son donanıma sahip piyasada, teknik yeterliklere sahip elemanlar tasarım konusunda çoğu zaman yetersizdir. Bu nedenle sektör de istenilen ve ihtiyaç duyulan tasarımcıları, uygulama alanlarına göre talep etme ve değerlendirmede istekli olacaktır.


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN         TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc